Özgeçmİş
Mehmet Harmancı 1950 yılında Konya'da doğmuştur. Babası Ahmet Harmancı, Ankara Mülkiye Mektebinin (Siyasi Bilgiler Fakültesi) ilk mezunlarındandır. Maliye Bakanlığında Gelirler Genel Müdürlüğü’nde çalışmıştır ve Maliye Tetkik Kurulu üyeliği yapmıştır. Mehmet Harmancı’nın Ablası Hatice Cullingford Harmancı, NASA, ABD Atom Enerjisi Komisyonu ve ABD Enerji Bakanlığında nükleer reaktör mühendisi olarak görev yapmıştır. Pek çok patenti bulunmaktadır. Mehmet Harmancı evli ve üç çocuk babasıdır.

Eğitim Hayatı
Mehmet Harmancı; İlkokul, ortaokul ve liseyi Ankara’daki devlet okullarında bitirdi. Vasat bir öğrenciydi. Üniversite yolculuğuna ODTÜ Psikoloji bölümünde başladı. Dünyaca tanınmış sosyolog Mübeccel Kıray’ın ODTÜ’ye gelişi üzerine sosyoloji bölümüne geçti. Nitekim, Mübeccel Kıray’ın etkisi onu tembellikten kurtararak, çalışkan bir öğrenci yapmıştır. 1973’te mezuniyetiyle birlikte, MEB bursu kazanmış olduğu halde ve NASA'da çalışan ablasının davetine rağmen, Amerika’da lisans üstü bir programa gitmedi. DPT bünyesindeki “Sosyal Planlama Dairesi’nde uzman olmayı hedeflemişti.
Kariyerin İlk Adımları
GİMA’nın açtığı ve Hacettepe Üniversitesince hazırlanan ekonomi uzmanlığı sınavını birincilikle kazandı. Bu görevindeyken, GİMA’nın beş yıllık kalkınma planını hazırladı. Bu vesileyle, sınavlar vererek, sosyolojiden ekonomi dalına geçiş yaptı.
GİMA’da çalışmaya devam etti. 1975’te Kastamonu entegre tesislerinin kurulmasında, Alman teknisyenlerle birlikte, proje koordinatörü olarak çalışmak üzere GİMA’dan istifa etti. Abisinin hastalanması üzerine buradaki işinden acilen ayrılarak Ankara’ya döndü.
Bir süre Amerika’da ablasının yanında kaldı. Döndüğünde, 1978 yılında DESİYAB’da (Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankası) yeni kurulan “Proje-Araştırma ve Geliştirme” bölümünde sözleşmeli uzman olarak göreve başladı.

Uzun Süreli Ar/Ge Kariyeri
Bu kurumda 30 yıl süreyle aynı Ar-Ge bölümünde kalarak, Türkiye’nin her yöresinde yürütülen sanayi kalkınma projelerinde görev aldı. Bazı projelerde Sanayi Bakanlığı uzmanlarıyla birlikte çalıştı. TÜBİTAK ile ortak fizibilite çalışmaları yürüttü. TKB iştiraklerinde muhasip üye olarak görev aldı. Özelikle kendisine Doğu Anadolu bölgesinde görev verilirdi. Yatırım Proje taleplerinin incelenmesi aşamasında, gerektiğinde köylere kadar gitmiştir. Her yörede valilikten başlayarak, resmi kuruluşların, sanayi tesislerinin, ticaret ve sanayi odalarının yetkilileriyle görüşerek raporlarını oluşturmuştur.
Kalkınma Bankası’na başvuran yatırımcılara ait sanayi projelerinin değerlendirme raporlarını hazırladı. Ayrıca, Türkiye genelinde sanayi yatırım projeleri için yüz dolayında fizibilite, sektör araştırmaları ve yöresel araştırmalar yapmıştır. Bu çalışmalar, kurum matbaasında kitap olarak basılarak, Türkiye’nin her yerindeki üniversite ve resmi kuruluşların kütüphanelerine, yatırımcı ve araştırmacıların yararlanması için gönderilirdi.
Demokrasinin, toplumu kutuplaştırıcı “slogan politikası” ile halk oyu toplamaktan çıkarak; “halka hizmet için daha iyi çözüm projeleri üretmek” yarışı haline dönüşmesi gerektiğini savunmuştur. Bu amaçla, her hafta dünyadaki örnekleri inceleyerek Türkiye için önemli gördüğü “yararlı yenilik” ve reform konularını özetler, bir “Çağdaş Öneriler” dosyası hazırlardı. Ankara’da hangi hükümet iktidarda olursa olsun, her hükümete bu raporlardan götürmüştür. Her siyasi partide bir “Araştırma-Proje Dairesi” kurulması gerektiğini savunmuştur.
Türkiye Kalkınma Bankası bünyesinde çalışırken, EBRD nezdinde “Türk Cumhuriyetleri Arasında Sanayi-Yatırım işbirliği” projesini hazırlamış ve bankaya kabul ettirmiştir. Kırım Türk Bankası, Anamur’dan Kıbrıs’a su taşınması, Hakkari iplik tesisi, “Türkiye Kalkınma Odaları” kurulması, Türkiye’de ilk defa Tekno Parkların kurulması, Savunma Sanayi bilim-teknolojisinde Ar/Ge’nin ülke ekonomisindeki çarpan etkisi, TKB nezdinde finansman sağlanan şirketlere “bilim- teknoloji danışmanlık hizmeti” verilmesi gibi projeleri bizzat kendisi önerdi ve hazırladı. Finans krizi sonrasında 1989 yılında, Türkiye banka sisteminin reformu kapsamında, DESİYAB ve Turizm Bankasının kaderlerinin belirlendiği IMF heyeti toplantısında uzman olarak DESİYAB’ı temsil etmiştir. Bu görüşmelerden sonra Turizm Bankası'nın kapatılarak DESİYAB ‘a katılmıştır ve Türkiye Kalkınma Bankası olarak yapılanması kararına bağlanmıştır.
Mehmet Harmancı, 2006 yılında sağlık sorunu nedeniyle emekli oldu. Artık, sadece gönül verdiği YGA’nın “çift kanatlı insanlık” kavramı için projeler geliştirmektedir. Bu projeler arasında; dünyada ilk defa yapay gerçeklik (virtual reality) üzere sunulacak İngilizce-Türkçe bir bilim teknoloji ansiklopedisi projesi bulunmaktadır. Ayrıca bilim-teknoloji tarihini tercüme etmektedir. Türkiye’nin her noktasında ve her yaştan insana uygun bilim-deney parkları kurulması için seçilecek projelerin internet dosyalarını geliştirmektedir. Benzer biçimde, Türkiye’de genç girişimcileri yönlendirecek sempozyumlarda önerilecek en uygun ve yararlı projelerin arşivini oluşturmaktadır.